Kavvv-vb-ov & Fedes.be

Algemene afgelasting tot 25/04/2020!

Historiek

Historiek KAVVV voetbal Brabant – Oost-Vlaanderen

Deze afdeling werd gesticht in 1958 op initiatief van toenmalig AVVV-algemeen voorzitter Gaston Willems en dit in samenwerking met de heer Walter Van Ruymbeke uit Dilbeek.


Met een geslaagde openingswedstrijd door het "Gemeentepersoneel van Dilbeek" werd alvast de sportieve belangstelling aangewakkerd in de wijde omgeving, en werden bestaande clubs gecontacteerd om vriendenwedstrijden te spelen. Eind 1958 had Walter hiervoor reeds een zestal ploegen kunnen engageren. Geleidelijk aan kon in 1961 een volwaardige competitie opgestart worden. Wegens het beperkt aantal deelnemende clubs werd in 2 ronden gespeeld, een vóór de winter, en een erna.


Na een gestage groei was het mogelijk geworden om in het jaar 1967 met twee afdelingen aan te treden, en in 1969 met reeds drie afdelingen ! Maar zoals het spreekwoord "Schone liedjes duren niet lang" … kreeg Walter in 1970 te kampen met een spijtige "scheuring" in het verbond van Brabant. Doch in hetzelfde jaar reeds werd opnieuw enthousiast aangevangen met twee afdelingen, en het verbond groeide weer dynamisch uit tot in 1976 drie en in 1977 zelfs vier afdelingen !


Eveneens de samenstelling van het Bestuur werd doorheen de jaren gewijzigd en regelmatig versterkt met nieuwe gedreven sportsympathisanten. In 1973 werd de heer Verstraeten voorzitter, tot in 1976 Gilbert De Koninck deze taak overnam, boordevol sportieve ambities. Samen met zijn secretaris Rinus Verbeeck, met polyvalent medewerker (later ondervoorzitter) Roger Bogemans en met een hechte ploeg van medewerkers, lukte Gilbert erin de afdeling succesvol te laten groeien.


Vele liefhebbersclubs uit de regio Brussel en Vlaams-Brabant waren blij te kunnen aansluiten bij deze Vlaamse federatie, alsook talrijke teams uit de streek Ninove-Geraardsbergen. Stilaan kwamen ook meerdere clubs "terug naar de oude stal", en werden Halle, Vilvoorde en Overijse-Hoeilaart nieuwe belangrijke kernen … Bijgevolg werd de afdelingsnaam uitgebreid tot "Brabant – Oost-Vlaanderen".


In 1983 werd het 25-jarig bestaan van de afdeling gevierd met 97 aangesloten ploegen. Op het einde van de jaren '80 werd gestart met een veteranencompetitie, die na enige tijd werd stopgezet, maar ondertussen sedert 1999-2000 is heropgestart. Opmerkelijke hoogtepunten waren het seizoen 1990-1991 met méér dan 120 ploegen, en 1997-1998 met maar liefst 144 clubs !


Qua amateurvoetbal is deze K.A.V.V.V.-afdeling toonaangevend in de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, met tijdens het seizoen 2007-2008 méér dan 3.500 aangesloten leden en 112 ploegen (8 reeksen van 14).


Een bijzonder topjaar was 2009 met een welgeslaagde "gouden viering" voor het 50-jarig bestaan en de officiële erkenning als Koninklijke vereniging.


In de sfeervolle theaterzaal van cultuurcentrum "Den Horinck" te Zellik werd op 12 juni 2009 een druk bijgewoonde academische zitting georganiseerd, met bedankingsspeeches van o.a. Algemeen Voorzitter Tony Maertens en Bloso Directeur-generaal Albert Grijseels, en huldigingen van pioniersploegen Sint-Michiel (stichter Marcel Schotsaert †), Vriendenkring Dilbeek (Jos Verbinnen), en Sparta Den Bos (Werner Thiebaut). Tussendoor zorgden showgroep DASA en Paul Severs voor sensationele dans- en zangoptredens, en de viering werd afgesloten met een welgesmaakte receptie. Tijdens dit gouden jubileum werd tevens respectvol herinnerd aan de diepbetreurde vrienden en voorname KAVVV-pionnen Marcel Schotsaert en Jan Van Haperen.


Anno 2010 blijft het huidig Bestuur - met voorzitter Gilbert De Koninck, ondervoorzitter Roger Bogemans, secretaris Gaston Van Oycke, penningmeester Jan De Troch en bestuurslid Philemon Dehauwere – samen met het scheidsrechterskorps en enkele ijverige sympathisanten, intens verder werken aan een vriendschappelijk verbond voor een aangename vrijetijdsbeoefening met als credo "een gezonde geest in een gezond lichaam !".