Voetbal Vlaams-Brabant & Oost-Vlaanderen
Corona Nieuws - woensdag 13 mei 2020

Update 13/05/2020

Erkende sportclubs mogen vanaf maandag, 18 mei 2020, enkel opnieuw trainingen organiseren voor maximaal 20 personen in open lucht. Daar moet een trainer bij aanwezig zijn en moet de nodige fysieke afstand bewaard worden. Een losse groep van 20 vrienden mag dus nog niet opnieuw samen gaan fietsen. 

Ook wedstrijden en sporten die niet in open lucht worden beoefend, blijven verboden.

Update 12/05/2020

Wat met het voetbal?

De nationale veiligheidsraad zal zich vermoedelijk baseren op de aanbevelingen van minister Ben Weyts (N-VA). Die zat eerder al samen met regionale collega’s en de sportsector om een gefaseerd stappenplan uit te werken voor de heropstart. Vanaf 18 mei, volgende maandag dus, zouden -12-jarigen weer het veld op mogen. Ook amateurteams van maximaal twintig spelers mogen mits afstandsmaatregelen de trainingen hervatten, maar mogen nog geen wedstrijden afwerken.

Vanaf begin juni zou het dan weer de beurt zijn aan indoorsporters om in koppels voorzichtig de trainingen te hervatten. Vanaf 15 juni mogen ook teams weer de trainingszaal in, maar ook hier geldt de regel van maximale afstand. Pas vanaf augustus worden ook weer wedstrijden, in- en outdoor toegelaten, zij het met een maximaal toegelaten publiek van 2.000 mensen. Minister Weyts is optimistisch en denkt tegen 1 september misschien zelfs terug naar massasportevenementen te kunnen gaan. Daardoor zou bijvoorbeeld de Memorial Van Damme niet in het water vallen. (Source: De Standaard - HLN - Het Nieuwsblad)

Update 10/05/2020

Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

Sportwedstrijden, zowel voor amateurs als professionals, blijven verboden tot 31 juli. Het is nog niet zeker of het dan vanaf 1 augustus wel kan. Dat moet nog geëvalueerd worden.