Voetbal Vlaams-Brabant & Oost-Vlaanderen
Corona Nieuws - woensdag 29 juli 2020

Update 29/07/2020

In navolging van de nieuwste richtlijnen inzake corona, en conform de beslissingen van Voetbal Vlaanderen voor de amateurclubs en van onze collega’s van KAVVV-Antwerpen heeft het Bestuur van KAVVV&FEDES voetbal VB&OV beslist om geen wedstrijden, inclusief vriendschappelijke wedstrijden toe te laten tot 25 augustus. Wij volgen de situatie nauwgezet op en zullen onmiddellijk eventuele aanpassingen meedelen via onze website.

 

Update 25/06/2020 

OPNIEUW VOETBALWEDSTRIJDEN MÉT PUBLIEK
Sportevenementen mogen vanaf 1 juli terug publiek ontvangen. Voor het voetbal betekent dit dat supporters terug toegelaten worden langs de zijlijn zolang de veiligheidsregels worden gerespecteerd. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen sportevenementen indoor en outdoor. Binnen kunnen evenementen doorgaan met maximum 200 personen, dat was eerder al beslist. Sportevenementen die buiten plaatsvinden kunnen met maximum 400 toeschouwers. Het is voorlopig nog onduidelijk of de verplichting nog steeds geldt dat het publiek moet neerzitten. Meer info volgt later wanneer het protocol hierover is uitgewerkt door de overheid.

De zes gouden regels blijven gelden:

    De hygiëne regels blijven van kracht.
    Doe activiteiten het liefst buiten en als dit niet kan, dan binnen maar in een voldoende grote ruimte met ventilatiemogelijkheden.
    Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die tot de risicogroep behoren.
    De veiligheidsafstand tussen mensen blijft behouden, behalve bij mensen uit je eigen huis of bubbel en bij kinderen -12 jaar.
    Sociale contacten mogen worden uitgebreid tot 15 verschillende personen per week.
    Activiteiten in groep (vb. naar het park gaan) met niet meer dan 15 personen per keer.

 

Update 10/06/2020

Vanaf 8 juni kunnen alle sportactiviteiten, indoor én outdoor, amateur én professioneel, competitie en training.  Sportzalen en fitnessruimtes mogen ook heropenen, mits zij de nodige veiligheidsprotocollen in acht nemen. Maar:

  • alle sporten waarbij je met elkaar in contact komt (vb. judo, boksen, basketbal, voetbal enz.) mogen enkel contactloos trainen.
  • Voor alle sportfaciliteiten gelden veiligheidsprotocollen. Kleedkamers en douches blijven gesloten.

Sporten kan in georganiseerd verband:

  • met maximum 20 personen tot en met 30 juni. Met maximum 50 personen vanaf 1 juli.
  • steeds in de aanwezigheid van een trainer of een meerderjarige toezichter
  • als je je handen voor en na wast, net zoals het gemeenschappelijk sportmateriaal
  • als je altijd 1,5 meter afstand houdt
  •  

Update 13/05/2020

Erkende sportclubs mogen vanaf maandag, 18 mei 2020, enkel opnieuw trainingen organiseren voor maximaal 20 personen in open lucht. Daar moet een trainer bij aanwezig zijn en moet de nodige fysieke afstand bewaard worden. Een losse groep van 20 vrienden mag dus nog niet opnieuw samen gaan fietsen. 

Ook wedstrijden en sporten die niet in open lucht worden beoefend, blijven verboden.

 

Update 12/05/2020

Wat met het voetbal?

De nationale veiligheidsraad zal zich vermoedelijk baseren op de aanbevelingen van minister Ben Weyts (N-VA). Die zat eerder al samen met regionale collega’s en de sportsector om een gefaseerd stappenplan uit te werken voor de heropstart. Vanaf 18 mei, volgende maandag dus, zouden -12-jarigen weer het veld op mogen. Ook amateurteams van maximaal twintig spelers mogen mits afstandsmaatregelen de trainingen hervatten, maar mogen nog geen wedstrijden afwerken.

Vanaf begin juni zou het dan weer de beurt zijn aan indoorsporters om in koppels voorzichtig de trainingen te hervatten. Vanaf 15 juni mogen ook teams weer de trainingszaal in, maar ook hier geldt de regel van maximale afstand. Pas vanaf augustus worden ook weer wedstrijden, in- en outdoor toegelaten, zij het met een maximaal toegelaten publiek van 2.000 mensen. Minister Weyts is optimistisch en denkt tegen 1 september misschien zelfs terug naar massasportevenementen te kunnen gaan. Daardoor zou bijvoorbeeld de Memorial Van Damme niet in het water vallen. (Source: De Standaard - HLN - Het Nieuwsblad)

 

Update 10/05/2020

Sporten: naast wandelen, lopen en fietsen worden andere sporten in de buitenlucht toegestaan met maximaal twee personen, bovenop de mensen die onder hetzelfde dak wonen, zolang 1,5 meter afstand wordt bewaard. De toegang tot overdekte infrastructuur, zoals douches en cafetaria’s, blijft verboden.

Sportwedstrijden, zowel voor amateurs als professionals, blijven verboden tot 31 juli. Het is nog niet zeker of het dan vanaf 1 augustus wel kan. Dat moet nog geëvalueerd worden.